Ahad, 24 Jun 2012

SEJARAH KEK RED VELVET


Red Velvet  Cake atau dikenali juga dengan kek baldu merah adalah kek yang popular dengan merah merah gelap, terang atau warna merah-coklat. Ia biasanya disediakan sebagai kek yang lapis ditambah lagi dengan aising vanila berkrim, atau yang paling popular, krim aising keju. Warna merah-coklat kek adalah berasal dari tindak balas serbuk koko dengan bahan berasid seperti mentega, namun, pewarna makanan merah sering ditambah.


Pada tahun 1972 rujukan James Beard Amerika Cookery menerangkan tiga kek baldu merah yang berbeza-beza dalam jumlah shortening  dan mentega. Semua penggunaan pewarna makanan merah, tetapi reaksi cuka berasid dan mentega cenderung untuk mendedahkan lebih baik antosianin merah dalam koko. Sebelum lebih beralkali "Belanda yang Diproses" koko boleh didapati dengan meluas, warna merah akan menjadi lebih ketara. Ini tahap gelap semula jadi mungkin menjadi sumber bagi nama "Velvet Merah" serta "Makanan Devil" dan nama yang serupa untuk kek coklat. 

Manakala makanan dicatu semasa Perang Dunia II, pembuat roti menggunakan beets rebus untuk meningkatkan warna kek mereka. Rebus beets parut ataupun makanan bayi yang boleh didapati dalam beberapa resipi kek merah baldu, di mana mereka juga bertindak untuk mengekalkan kelembapan. 

Adams Ekstrak, sebuah syarikat yang berpangkalan di Texas, dikreditkan untuk menjadikan Kek Red Velvet untuk dapur di seluruh Amerika semasa Kemelesetan Besar dengan menjadi salah satu daripada yang pertama untuk menjual makanan warna merah dan ekstrak rasa yang lain dengan menggunakan point-of- jualan poster dan kad resipi pemedih mata. Kek dan resipi asal, bagaimanapun, adalah yang paling terkenal di Amerika Syarikat dari Hotel Waldorf Astoria terkenal di New York City. Resipi asal kek juga dibuat dengan gula ising buttercream, manakala variasi Selatan kek dibuat dengan aising krim keju. Akar manis atau beets tidak digunakan dalam versi Selatan resipi Red Velvet

Di Kanada kek ini adalebih dikenali sebagai pencuci mulut yang terkenal di restoran-restoran dan kedai roti rantaian gedung Eaton dalam tahun 1940-an dan 1950-an. Dinaikkan pangkat sebagai resipi no 1 Eaton, eksklusif, dengan pekerja yang tahu resipi yang bersumpah untuk berdiam diri, ramai yang keliru percaya kek untuk menjadi ciptaan ibu pemimpin keluarga gedung, Lady Eaton. 

Satu kebangkitan semula dalam populariti kek ini adalah sebahagiannya disebabkan yang 1989 Steel magnolia filem di mana 1 kek baldu merah yang dibuat dalam bentuk armadillo 1 kek pengantin lelaki (1 tradisi selatan). Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, baldu kek merah telah menjadi semakin popular dan biasanya boleh dijumpai di kebanyakan kedai roti dan  kek cawan.Photobucket